Υλικά για πέντε λίτρα που θα κρατήσουν μήνες.
1 πεντόλιτρο κουβά με καπάκι.
1 απλό, αγνό σαπούνι ελιάς.
1 φλιτζάνι βόρακα (βρίσκετε στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα, πάμφθηνα).
1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος
Επειδή σόδα πλυσίματος δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, αγοράζουμε μαγειρική σόδα με το κιλό –γιατί συμφέρει- και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε απορρυπαντικό, μετράμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, απλώνουμε στη λαμαρίνα μας και ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για τουλάχιστον 30’ στις αντιστάσεις, ανακατεύοντας συχνά. Όταν είναι έτοιμη, θα έχει πάρει μια πιο κρυσταλλική μορφή, σαν αλάτι ψιλό ας πούμε. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε –και για οικονομία στο ρεύμα- αρκεί να έχουμε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς για να τη φυλάξουμε, αλλιώς η επαφή της με τον αέρα θα τη μετατρέψει ξανά σε μαγειρική σόδα) .
Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Καλή η λεβάντα και το τσαγιόδεντρο που έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.
Παρασκευή (χρόνος 10’).
Σε ένα λίτρο νερό που βράζει..
1 πεντόλιτρο κουβά με καπάκι.
1 απλό, αγνό σαπούνι ελιάς.
1 φλιτζάνι βόρακα (βρίσκετε στα φαρμακεία ή σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα, πάμφθηνα).
1 φλιτζάνι σόδα πλυσίματος
Επειδή σόδα πλυσίματος δεν βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, αγοράζουμε μαγειρική σόδα με το κιλό –γιατί συμφέρει- και κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε απορρυπαντικό, μετράμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε, απλώνουμε στη λαμαρίνα μας και ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για τουλάχιστον 30’ στις αντιστάσεις, ανακατεύοντας συχνά. Όταν είναι έτοιμη, θα έχει πάρει μια πιο κρυσταλλική μορφή, σαν αλάτι ψιλό ας πούμε. Μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε –και για οικονομία στο ρεύμα- αρκεί να έχουμε δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς για να τη φυλάξουμε, αλλιώς η επαφή της με τον αέρα θα τη μετατρέψει ξανά σε μαγειρική σόδα) .
Προαιρετικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου. Καλή η λεβάντα και το τσαγιόδεντρο που έχουν απολυμαντικές ιδιότητες.
Παρασκευή (χρόνος 10’).
Σε ένα λίτρο νερό που βράζει..