Η πολύ μόρφωση κάνει...κακό στην υγεία!

Μπορεί οι άνθρωποι με πολύ λίγη μόρφωση να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας, ωστόσο μία πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε σε  συνέδριο της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι και η υπερβολική μόρφωση είναι επιζήμια...








Συγκεκριμένα, στη μελέτη που συμμετείχαν περισσότεροι από 16.600 εργαζόμενοι, ηλικίας 25 έως 60 ετών, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που διαθέτουν πολύ περισσότερα προσόντα απ' όσα απαιτεί η δουλειά τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

«Οι υπερβολικά μορφωμένοι άνθρωποι ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικής καταπόνησης, επειδή εξ ορισμού δεν νιώθουν πως αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη δουλειά τους και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις δεξιότητες που αποκόμισαν τα χρόνια που σπούδαζαν», εξήγησε ο δρ Πιέτ Μπράκε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ghent του Βελγίου.

Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί συχνά δεν έχουν την κοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται, καθώς, αφού η εργασία τους είναι  υποδεέστερη των προσόντων τους, είναι και χαμηλότερης θέσης και κύρους απ' ό,τι θα τους ταίριαζε.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ειδικά στις χώρες στις οποίες η αυξημένη μόρφωση δεν «μεταφράζεται» σε εργασιακή ασφάλεια ή καλύτερο μισθό, ακόμη και οι πτυχιούχοι με θέσεις που ταιριάζουν στα προσόντα τους, παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές.

«Όταν μειώνονται τα οικονομικά οφέλη της μόρφωσης, επηρεάζεται η ψυχική υγεία όλων των μορφωμένων», ανέφερε ο δρ Μπράκε.
πηγή