Η γιαπωνέζικη λύση για τον καθαρισμό του διαστήματος

Μια πρωτότυπη μέθοδο για να καθαρίσουν το διάστημα από τα "σκουπίδια" που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σκοπεύουν να δοκιμάσουν τον Φεβρουάριο Ιάπωνες επιστήμονες, προσελκύοντας τα...

 μαγνητικά στην ατμόσφαιρα ώστε να καταστραφούν.

Οι ερευνητές της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Jaxa) ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα "ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι", δηλαδή ένα είδος "σκοινιού" από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο, πάνω στο οποίο θα "προσδένουν"τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια (νεκροί δορυφόροι, αποκολλημένα τμήματα πυραύλων κ.λπ.) και να τα τραβούν μαγνητικά στην ατμόσφαιρα.

Ο ηλεκτρισμός που θα παράγεται από το σκοινί ενώ συτό θα περιστρέφεται στο μαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη, θα επιβραδύνει τα σκουπίδια και θα τα οδηγεί σταδιακά σε όλο και χαμηλότερες τροχιές, μέχρι να μπουν στην ατμόσφαιρα και να καταστραφούν εκεί.

Ο καθηγητής Μασαχίρο Νόχμι του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, που συνεργάζεται με την Jaxa, είπε ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα εκτοξευθεί ένας δορυφόρος εξοπλισμένος με το "χαλινάρι" αυτό.

"Σε αυτήν την πρώτη δοκιμή έχουμε δύο στόχους: να αναπτύξουμε σε τροχιά ένα σκοινί μήκους 300 μέτρων και να παρατηρήσουμε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας", εξήγησε.

Υπολογίζεται ότι σήμερα σε τροχιά γύρω από τη Γη υπάρχουν περισσότερα από 20.000 διαστημικά σκουπίδια.
news.gr