Διαδίκτυο αποκλειστικά για ρομπότ τους επιτρέπει να επικοινωνούν.RoboEarth

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το RoboEarth, το Διαδίκτυο των ρομπότ που τους επιτρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο μελλοντικά τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ρομπότ να μπορούν να ανεβάσουν...




 πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων υπολογιστικού νέφους, η οποία θα λειτουργεί ως κοινός εγκέφαλος για τις έξυπνες συσκευές.

Η πρώτη δοκιμή θα γίνει σε προσομοιωμένο δωμάτιο νοσοκομείου στο πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν.

Στο πλαίσιο της δημόσιας δοκιμής οι επιστήμονες θα ζητήσουν από τέσσερα ρομπότ να χρησιμοποιήσουν το σύστημα, που αναπτύχθηκε από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε συνεργασία με τη Philips, για να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Για παράδειγμα ένα ρομπότ θα ανεβάζει στο υπολογιστικό νέφος έναν χάρτη του δωματίου ώστε και τα υπόλοιπα να μπορούν να περιηγηθούν στον χώρο, ενώ κάποιο άλλο ρομπότ θα σερβίρει τους ασθενείς.

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι τα ρομπότ αναπτύσσονται για να επιτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμά τους αχρηστεύεται στην περίπτωση αναπάντεχων αλλαγών.

Απώτερος στόχος του Διαδικτύου για τα ρομπότ είναι η δημιουργία ενός κοινού εγκεφάλου μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εργασιών.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα ενός κουτιού φαρμάκων μπορεί να αναρτηθεί στο RoboEarth, έτσι ώστε όλα τα ρομπότ να μπορούν να επιτελέσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία χωρίς να έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων για να το κάνουν.

Τα ρομπότ αναμένεται να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα σπίτια ως βοηθοί την επόμενη δεκαετία.

Ήδη στο εμπόριο διατίθενται ρομπότ – ηλεκτρικές σκούπες, ρομπότ που πλένουν παράθυρα και ρομπότ κοπής γρασιδιού, ενώ σε αυτή τη φάση αναπτύσσονται πιο «ανθρωποειδείς» μηχανές με στόχο να βοηθήσουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
econews