Το Κουνέλι από Νεφρίτη εξερευνά τη Σελήνη

Την πρώτη ανάλυση δειγμάτων εδάφους από τη Σελήνη ολοκλήρωσε το κινεζικό μη επανδρωμένο σκάφος Yutu (Κουνέλι από Νεφρίτη) που χρησιμοποιείται στο...








 πλαίσιο της αποστολής Chang’e-3.

Το Κέντρο Ελέγχου Αεροδιαστημικής του Πεκίνου υποστήριξε ότι το σκάφος συνέλεξε δείγματα εδάφους χρησιμοποιώντας τον μηχανικό του βραχίονα το βράδυ της Τρίτης 14 Ιανουαρίου 9 (τοπική ώρα).

Η επιχείριση διήρκεσε μισή ώρα με το κρατικό δίκτυο ειδήσεων Xinhua να μεταδίδει ότι οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Το Δεκέμβριο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης η σεληνάκατος Chang’e-3 που μεταφέρει το μη επανδρωμένο ερευνητικό σκάφος Yutu.

Πρόκειται για την πρώτη ρομποτική αποστολή που πραγματοποιεί «μαλακή» ή ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη από το μακρινό 1976.

“Μαλακή” χαρακτηρίζεται η προσελήνωση όταν το σκάφος χρησιμοποιεί προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του κατά την κάθοδο.

Τότε, το 1976, είχε προσσεληνωθεί με αυτό τον τρόπο η σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.

Το Chang’e-3 θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων ουρανίων σωμάτων. Η περιήγηση του Yutu προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Η αποστολή στοχεύει στη δοκιμή νέων τεχνολογιών, στη συλλογή ερευνητικών δεδομένων και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας των Κινέζων στη διαστημική τεχνολογία.

Μια από τις προκλήσεις της αποστολής ήταν ο έλεγχος του βραχίονα του ρομπότ Yutu από επίγειο σταθμό σε απόσταση 380.000 χιλιoμέτρων από τη Σελήνη.

Τόσο η σεληνάκατος όσο και το ρόβερ αντλούν ενέργεια από φωτοβολταϊκές συστοιχίες πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια όταν πέφτει το σκοτάδι στην περιοχή που βρίσκονται.

Μονάδες θέρμανσης ραδιοϊσοτόπων πλουτωνίου-238 διατηρούν τα σκάφη ζεστά κατά τη διάρκεια της σεληνιακής νύχτας καθώς επικρατούν θερμοκρασίες μείον 180 βαθμών Κελσίου.

econews